Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Hodnota Bitcoinu se v poslední době po stagnaci začala prudce zvyšovat a nedávno překročila dosud nevídanou mez, a to 4000 dolarů za jeden Bitcoin. Stalo se tak poprvé v historii této měny. 
Pate1973 (260) | 14.8.201715:33
Přednost zlatu tak krásně těžkému chladnému a uspokojivě žlutavému.Kterému je úplně jedno jestli funguje internet nebo jestli nepřijde erupce ze slunce.
Odpovědět2  0
Blaazen (241) | 14.8.201713:51
Nechápu to neustálé navyšování ceny. To jako někdo neví co s prachama, tak si koupí za $4000 Bitcoin?
Odpovědět0  2
ZipX (192) | 14.8.201714:06
o 2 roky ho predá za $7­-10.000 ... a ano niekto nevie co s peniazmi :D mas mnoho miliardarov­/milonarov
Odpovědět0  2
wrah666 (6205) | 15.8.20178:40
Ono je to trochu jinak. Nestoupá cena BTC, to se jen ­"tradiční­" měny řítí dolů jak balvan hozený ze srázu. Což následně působí poptávku po jakékoliv měně, která toto nečiní. BTC má výhodu, že jeho cenu určuje opravdu jen a jen nabídka­/poptávka. Nikdo jej nemůže deformovat podle potřeby té či oné lobby.
PS: krásně to ukazuje, jak vedou ­"stabilní­" měnu praví ­"odborníci­" z národních bank a ministři financí že? Když je virtuální jednotka, kterou tvoří jen pár znaků 4000x hodnotnější než dolar, kdysi podložený zlatem a prací.
Odpovědět1  1
Karel Polívka (1098) | 15.8.201711:46
V momentě, kdy vlády zemí ­(jež patří ekonomicky mezi nejsilnější­) a jejich centrální banky např. v rámci boje proti terorismu otevřeně a rázně odsunou Bitcoin na vedlejší kolej ­(tzn. postaví se proti němu – nebude potřeba snažit se jej nějak eliminovat, bude stačit jej pro běžný platební styk prostě zakázat­), bude možné tu analogii s padajícím balvanem hozeným ze srázu použít právě pro Bitcoin.

Bitcoin sice ze své technologické podstaty dává smysl, ale to samo o sobě není alfa a omega ve světě, kde hraje zásadní roli politika. Investice do něj rozhodně není bez rizika, viz: https:­/­/www.svethardware.cz­/kryptomeny­-bitcoin­-ethereum­-virtualni­-ale­-tvrde­-penize­/44793

Konec klasických měn se po ukončení vazby na zlato předvídá už desítky let a stále tu jsou. Jinými slovy padají ze srázu už desítky let a stále ne a ne dopadnout na dno.

Nechci zájemce o Bitcoin odrazovat, ale aktuální mánie, kdy o investici do něj uvažuje kde kdo, aniž by rozuměl tomu, o co se vlastně jedná a jaká jsou rizika ­(před očima má pouze graf s pohádkovým růstem ceny­), může takovým lidem způsobit ve finále velký problém, pokud dojde k tomu, k čemu u podobných investičních mánií obvykle dochází. Proti tomu je argument, že nic jako kryptoměna tu dosud nebylo, a proto na ni nelze obvyklé principy aplikovat – pouze čas ukáže, jaký bude další průběh. Ovšem třeba nápad dát do Bitocinu své veškeré úspory je solidní hazard.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 15.8.201714:44
Však také od konce vazby na zlato ty měny dolů jdou. A na dno by narazily v okamžiku, kdy by se byť jedna jediná k němu vrátila. Ostatně to byl jeden z důvodů, proč byla bombardována Lybie. Reálně hrozilo, že dohodnou nový zlatý standart a tím by v podstatě všechny ostatní měny zkrachovaly. PS. zakázat. No vzhledem k tomu, že BTC existuje pouze online, zakázat mohou. A tím to končí. Platba btc je poměrně anonymní i sama od sebe, pokud se provede s převodem třeba na ltc a zpět, tak je anonymní absolutně. Takže ­"zákaz­" je asi stejně účinný jako zákaz močení v bazénu. Je to zakázané, ale stejně je dost jedinců, kteří to klidně dělají.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 15.8.201717:44
Hodnota fiat měn sice klesá, nicméně to samo o sobě nic neznamená a může to pokračovat i několik dalších desítek let.

V rámci zákazu by přece nešlo o to, zda je nebo není možné Bitcoin eliminovat. To technicky vzato nejde, nicméně to pro snížení jeho hodnoty ani není nezbytné. Pokud se Bitcoin transakce zakážou pro ­"oficiální­/běžné platby­", tzn. ukáže se, že nebude možné si za Bitcoin koupit nic v běžných obchodech nebo od všemožných poskytovatelů služeb, bude to mít negativní vliv na jeho hodnotu, protože se tím rozplyne předpoklad mnohých investorů­/spekulantů, že by se z Bitcoinu mohla jednou stát plnohodnotná alternativa k fiat měnám, která by je mohla někdy případně i nahradit. A že by i tak bylo dost jedinců, kteří by Bitcoin pro platby mezi sebou používali? V takovém případě by Bitcoin byl prostě jen na vedlejší koleji coby druhořadé platidlo, což by mělo vliv i na jeho hodnotu. A o tom to je.

Bitcoin je pseudoanonymní, nikoli anonymní, což je rozdíl. Nezapomínejte na to, že všechny transakce jsou natrvalo zaevidované, a proto pokud by Vám na anonymitě své Bitcoin adresy opravdu záleželo, musel byste tomu také podřídit její používání.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 14.8.201723:10
Investice­/spekulace na růst ceny BTC v průběhu času. Někdo v rámci spekulací na růst ceny nakupuje drahé kovy, nemovitosti, akcie firem apod., někdo zase kryptoměny, které jsou teď z tohoto hlediska ­"trendy­".
Odpovědět1  0
OpuPou (1) | 13.1.201914:30
Záleží na každém, jak s btc naloží. Já osobně začínal jako naprostý neználek u tohoto: https:­/­/jaknakrypto.cz­/co­-je­-to­-blockchain­-jak­-funguje­-blockchain­/ a nyní se mi podařilo vcelku se nabalit i na loňském propadu. Pro někoho, kdo na to nemá čas, bitcoin nejspíš není, bez ohledu na cenu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.